Category

RAABE poskytuje už aj funkčné vzdelávanie

Odborné nakladateľstvo Dr. Josef RAABE Slovensko figuruje na zozname poskytovateľov funkčného vzdelávania pre pedagogických a odborných zamestnancov, a to na základe osvedčenia vydaného MŠVVaM SR číslo 1/2024 – FV.

Odborné nakladateľstvo Dr. Josef RAABE Slovensko, s. r. o. a učebnicové vydavateľstvo EXPOL PEDAGOGIKA, s. r. o. organizujú pod názvom RAABE AKADÉMIA inovačné aj aktualizačné vzdelávania, aj vzdelávania ÚPSVAR a ďalšie vzdelávanie. 

Aktuálne sa ponuka pod značkou RAABE AKADÉMIA rozšírila aj o funkčné vzdelávanie pedagogických a odborných zamestnancov

Čo je funkčné vzdelávanie?

Funkčné vzdelávanie (FV) upravuje § 47 zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch (PZ) a odborných zamestnancoch (OZ) o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Jeho cieľom je získanie profesijných kompetencií na výkon činnosti vedúceho pedagogického zamestnanca alebo vedúceho odborného zamestnanca, a to absolvovaním základného programu a rozširujúceho programu funkčného vzdelávania.

Funkčné vzdelávanie sa organizuje v rozsahu najmenej 220 hodín a pozostáva zo základného programu FV, tzv. základný program, v rozsahu najmenej 70 hodín a rozširujúceho programu FV, tzv. rozširujúci program, v rozsahu najmenej 150 hodín. Rozširujúci program sa člení na moduly.

Súčasťou FV je vypracovanie manažérskeho portfólia. Manažérske portfólio je súbor dokladov o získaní profesijných kompetencií vyžadovaných na výkon činnosti vedúceho PZ alebo vedúceho OZ, ktoré predkladá PZ alebo OZ poskytovateľovi FV a ktorými sú 

• doklady o absolvovanom ďalšom vzdelávaní,

• dokumenty preukazujúce postupy pri výkone činnosti vedúceho PZ alebo vedúceho OZ, alebo 

• potvrdenie o využívaní vyžadovaných profesijných kompetencií získaných sebavzdelávaním alebo výkonom pracovnej činnosti, ktoré vydáva zamestnávateľ vedúceho PZ alebo vedúceho OZ; ak ide o riaditeľa školy alebo riaditeľa ŠZ, potvrdenie vydáva zriaďovateľ. 

Pre koho je funkčné vzdelávanie určené?

Pedagogický alebo odborný zamestnanec, ktorý sa chce uchádzať o pozíciu vedúceho PZ alebo vedúceho OZ, je povinný absolvovať základný program pred začiatkom výkonu činnosti vedúceho PZ alebo vedúceho OZ. 

Vedúci PZ alebo vedúci OZ okrem riaditeľa školy a riaditeľa ŠZ je povinný absolvovať rozširujúci program do piatich rokov od začiatku výkonu činnosti vedúceho PZ alebo vedúceho OZ

Riaditeľ školy a riaditeľ ŠZ je povinný absolvovať rozširujúci program pred začiatkom výkonu funkcie riaditeľa v druhom funkčnom období

Absolvovanie základného programu a rozširujúceho programu sa nevyžaduje, ak ide o vedúceho PZ alebo vedúceho OZ, ktorý získal najmenej vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa v študijnom programe zameranom na manažment výchovy a vzdelávania. 

Je dobré spomenúť, že existuje prechodné obdobie, a to do 31.8.2026. Od tohto dátumu už musia mať všetci vedúci odborní zamestnanci a vedúci pedagogickí zamestnanci ukončený základný modul funkčného vzdelávania.

Požiadavky na FV sú uvedené v prílohe č. 2 vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 361/2019 Z. z. o vzdelávaní v profesijnom rozvoji v znení vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 164/2022 Z. z.

VIAC o obsahu základného programu funkčného vzdelávania, termínoch a podmienkach nájdete TU.

Zdroj: Ing. Jarmila Belešová a RAABE