Category

Poďte sa vzdelávať inovačne

Učiteľom a pedagogickým aj odborným zamestnancom škôl sa neustále rozrastá ponuka vzdelávania. Nech si už vyberú akýkoľvek typ dostupného vzdelávania, rozvíjať sa profesijne je nevyhnutnou súčasťou učiteľského povolania.

Profesijný rozvoj je proces rozvíjania, prehlbovania, zdokonaľovania a rozširovania profesijných kompetencií. Je to proces získavania profesijných kompetencií na výkon špecializovaných činností alebo na výkon činnosti vedúceho pedagogického alebo vedúceho odborného zamestnanca. Ide o proces získavania profesijných kompetencií vyššieho kariérneho stupňa, overovania profesijných kompetencií na zaradenie do vyššieho kariérneho stupňa, získavania vzdelania na splnenie kvalifikačných predpokladov na výkon ďalšej pracovnej činnosti.

Medzi najnovšie programy RAABE AKADÉMIE patria vzdelávacie programy inovačného vzdelávania. Zaoberajú sa rozličnou problematikou, od porúch pozornosti sprevádzaných hyperaktivitou – ADHD, cez rozvoj sociálneho a morálneho konania žiakov na základných školách až po rozvíjanie interkultúrnych kompetencií.

Vzdelávací program inovačného vzdelávania Dieťa s ADHD – trest alebo odmena

spracúva tematiku ADHD, v 10 lekciách ponúka rozpracovanú teóriu aj praktické cenné návody na prácu a učenie detí s ADHD, absolventi budú po ukončení programu schopní zvoliť a aplikovať vhodnú stratégiu učenia, ktorá pomôže obom stranám – dieťaťu s ADHD aj samotnému pedagógovi.

Ďalšie inovačné vzdelávanie Rozvoj sociálnych a morálnych kompetencií žiaka základnej školy

ponúka pedagógom príležitosť pre rozvoj pedagogických kompetencií v oblasti sociálneho správania a morálneho konania žiakov základných škôl. Vznikol z požiadaviek praxe, ako odraz situácie v dnešnej spoločnosti s potrebou rozšírenia pedagogických kompetencií v tejto oblasti. Absolvent vďaka 10  tematickým celkom na preštudovanie získa prehľad o teóriách sociálneho a morálneho vývinu žiakov a spozná nástroje a metódy na rozvoj sociomorálnych kompetencií žiakov využiteľných na hodinách etickej a občianskej výchovy, prípadne na triednických hodinách.

Treťou novinkou v ponuke je vzdelávací program inovačného vzdelávania s názvom Rozvíjanie interkultúrnych kompetencií,

ktorý vznikol s cieľom priblížiť multikultúrnu výchovu ako integrovanú súčasť do vzdelávacieho obsahu, ktorá pomôže pedagógom rozvíjať tieto kompetencie žiakov vo viacerých vzdelávacích oblastiach a predmetoch. Interkultúrne kompetencie umožňujú žiakom bez predsudkov a stereotypov vytvárať priaznivé prostredie na komunikáciu s ľuďmi z odlišných kultúr tak, aby sa každý cítil prijatý a rešpektovaný.  

Ponuku všetkých vzdelávacích programov inovačného a aktualizačného vzdelávania nájdete na www.raabeakademia.sk.